Vad förändras om en testosteronbehandling avbryts?

Hej

Har du någon koll på vad som skulle hända om man började med testo och sen slutade igen efter ett tag? Vilka förändringar skulle försvinna och vad skulle komma tillbaka och så.

Hej

Testosteron och östrogen påverkar våra sekunda könskarakteristika, alltså de saker som förändras i puberteten. En generell regel är att inget utom fett försvinner, men saker byggs på. Det gäller åt båda hållen.

När en testosteronbehandling påbörjas så kommer rösten att förändras. Stämbanden blir längre och framförallt grövre. Då kommer en först i målbrottet, då rösten blir svår att kontrollera och så småningom sjunker rösten och blir mörkare. Hur mycket varierar från person till person.

Fettet på kroppen kommer fördela om sig och ge det som generellt betraktas som ”manliga” former. Ansiktet kommer att se lite grövre och kantigare ut, brösten kan krympa något, höfter och lår blir smalare och fettet lägger sig istället på magen. Huden blir oljigare och mindre len. Acne kan förekomma. Kroppsbehåringen och ansiktsbehåringen blir tätare och grövre. Hur mycket beror på generna. En del får skägg och hår på mage, rygg och lår. Klitoris, eller transkuken, kommer att växa och bli längre och grövre, runt 1-2cm. Muskelmassan kommer också att öka, det kommer bli lättare för kroppen att bilda muskler. Många svettas mer än tidigare och lukten förändras. Metabolismen, alltså matförbränningen, kommer öka. Det kommer också att bildas fler röda blodkroppar, vilket gör blodet ”tjockare”. En del personer upplever ökad sexlust. Menstruationen avslutas.

Vad som inte kommer förändras är skelettet. Om du har avslutat puberteten och växt färdigt innan hormonbehandlingen påbörjas så kommer skelettet inte att växa mer av testosteronet. En blir alltså inte längre och händer och fötter fortsätter vara ungefär lika stora. Skelettet kommer heller inte att krympa, vilket begränsar hur smala höfterna kan bli till exempel.

Vissa av de här förändringarna är bestående, andra inte. Om testosteronbehandlingen avbryts så kommer östrogenproduktionen igång igen. Det innebär att fettet fördelas om till det som generellt ses som ”kvinnliga” former. Brösten kan växa något, höfter och lår blir bredare och midjan mer framträdande. Huden blir mjukare och lenare. Metabolismen kommer att gå ner, och det kommer att bli svårare för kroppen att bilda muskler. Antalet röda blodkroppar som produceras sjunker, en kan svettas mindre och sexlusten kan sjunka. Lukten förändras. Ägglossning och menstruation kommer tillbaka.

Men det som har vuxit kommer inte att krympa. Struphuvud och stämband kommer fortsätta vara grövre och rösten därför mörkare. Kropps- och ansiktsbehåringen kommer inte att försvinna, men en del upplever att den blir lite mjukare. Klitoris kommer fortsätta att ha sin nya storlek.

Hur mycket saker förändras beror på generna och på hur länge hormonbehandlingen varar.

Edit: Kropps- och ansiktsbehåring kan långsamt tillbakabildas något. I vissa fall helt och hållet.
Edit 2: Vid behandling med testosteron kan det som kallas manligt håravfall inträda. Beroende på generna kan delar av huvudhåret tunnas ut eller tappas helt. Om behandlingen avbryts kan detta i vissa fall gå tillbaka något, alltså nytt hår kan växa ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s