Vad händer vid behandling med östrogen?

Hej. Jag läste din förklaring om vad som händer med kroppen vid behandling av testosteron och om man slutar. Skulle du kunna göra en likadan beskrivning om hur det fungerar med östrogen?

Absolut.
Inlägget som du hänvisar till finns här för den som vill läsa.

Både testosteron och östrogen påverkar våra sekunda könskarakteristika, alltså de saker som förändras i puberteten. En generell regel är att inget krymper, men saker byggs på och fett byter plats.

När det kommer till behandling med östrogen så är det hormonet inte ensamt nog för att ge de fysiska förändringar som eftersträvas. Därför ges också någon form av androgenhämmare som stoppar produktionen av testosteron i kroppen eller hindrar att testosteronet tas upp och ”används” av kroppen.

När hormonbehandlingen påbörjas så kommer fettet på kroppen fördela om sig och produktionen av underhudsfett öka. Det ger vad som generellt betraktas som mer ”kvinnliga” former. Ansiktet kommer att bli mjukare och rundare, lår, rumpa och höfter kommer bli bredare och midjan mer framträdande. Bröstkörtlarna växer och brösten blir större, dock sällan mer än vad som räknas som A-kupa. Huden blir lenare och mjukare och ibland mer känslig, kroppsbehåringen kan bli något mindre grov. Huvudhåret kan tjockna och naglarna bli starkare. Metabolismen, alltså ämnesomsättningen, sjunker och det bildas mindre muskler och mer fett. Vissa svettas mindre/mer sällan och lukten förändras. Sexlusten kan förändras och anus och mellangård bli känsligare. Penis, transklitoris, kan bli mindre hård vid erektion och det kan vara svårare att få erektion. Produktionen av röda blodkroppar kan sjunka och blodet därför bli ”tunnare”. Produktionen av leverenzym kan öka. Många av de här förändringarna sker gradvis och tar lång tid. Upp till flera år.

Precis som vid testosteronbehandling påverkas inte skelettet. Det gör att längden kommer att förbli den samma, liksom axelbredden, händerna och fötterna. Inte heller struphuvudet och stämbanden kommer att krympa av hormonerna. Rösten kommer alltså att fortsätta vara så mörk eller ljus som den är innan.

Om hormonbehandlingen avbryts så kommer vissa av förändringarna vara bestående, andra inte. Utan androgenhämmare så kommer testosteronproduktionen komma igång igen. Det innebär att fettet omfördelas till det som generellt ses som ”manliga” former. Höfter och lår blir smalare och magen ofta större. Brösten kan krympa något av fettfördelningen, men den bröstvävnad som bildats kommer att finnas kvar. Huden blir grövre igen och mer oljig. Metabolismen går upp, det kommer att bildas mindre underhudsfett och bli lättare att bilda muskler. Antalet röda blodkroppar som produceras ökar, leverenzymerna minskar. Vissa börjar svettas mer och lukten förändras. Kroppsbehåringen blir tätare och grövre och så kallad manligt håravfall kan komma tillbaka. Sexlusten kan öka och penis får samma funktion som innan behandlingen.

Hur mycket saker förändras beror på generna och på hur länge hormonbehandlingen varar. Jag hoppas att jag inte missade något den här gången.

Det här är alltså förändringar av själva hormonbehandlingen. Annat kan påverkas genom bland annat operationer och övning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s