Vad kan en kalla sitt könsorgan?

Hej! Jag är en transkille som har genomgått transitionen men valt bort underlivskirurgi, har därför kvar mitt medfödda kön med förstorad ”klitoris”. Lever med samma partner sedan flera år tillbaka och vi är trygga med varann, men en sak är lite problematisk – nämligen vad mitt kön heter. Vi har båda försökt komma på något bra men inte lyckats. Jag har gärna ”omslutande” sex där jag ”omsluter” med min ”vagina” men vi blir ganska osäkra av att vi inte ens kan prata på ett vettigt sätt om hur vi ska ha sex… Jag förstår att det här är väldigt individuellt, men du kanske har några tips kring hur en kan tänka, eller har stött på bra lösningar tidigare?

Hej

Det här är ett vanligt och stort problem för många transpersoner och personer med intersexuella variationer. Det finns helt enkelt inga vedertagna och könsneutrala ord för vad vi har mellan benen.

En del transpersoner föredrar att använda sig av det som ofta ses som könade ord, till exempel fitta och kuk, och omdefiniera dem som könsneutrala. Då kan till exempel fitta vara en transkilles medfödda könsorgan, en transtjejs medfödda könsorgan eller så klart en transtjejs erhållna könsorgan. Kuk skulle kunna användas på liknande sätt. Vissa väljer att kalla en del av sitt könsorgan för kuk och en annan för fitta.

Det finns de som är bekväma med att säga fitta, men inte vagina, medan andra känner att de medicinska termerna är mest neutrala. Många använder olika ord i olika sammanhang och använder till exempel ett ordval vid samtal med läkare och ett annat med ens partner. För en del känns det bättre att namnge varje del för sig, medan andra vill hitta ett ord för hela underlivet.

För transkillar är de trans-specifika orden jag sett hittills:
Transkuk – för det som medicinskt kallas klitoris, oavsett om den är påverkad av hormonbehandling eller inte
Testokuk – för det som medicinskt kallas klitoris, efter att den vuxit av testosteronbehandling
Metakuk – för en penis erhållen genom metoidioplastik
Fallokuk – för en penis erhållen genom falloplastik
Främre öppning och framhål – för det som i medicin heter slida
Anal, mellangård och venusberg är förstås könsneutrala redan från början, liksom ollon som finns på både klitoris och penis. Könsorgan, kön, underliv och delar(från engelskans ”parts”)  är mer ”diffusa” och ospecifika ord som går att använda.

Fför transkvinnors könsorgan är de enda trans-specifika ord jag har stött på:
Transklitoris – för det som medicinskt kallas penis, oavsett om den är påverkad av hormonbehandling eller inte
och
Neovagina eller neofitta – för en vagina erhållen genom vaginoplastik

Om någon läsare har fler tips får ni väldigt gärna höra av er så ska jag lägga till dem.

Det enda tipset jag kan ge till den som vill hitta ett eller flera ord för sin könsorgan är spåna och testa. Känns det bra, använd det. Känns det dåligt, låt bli.

Kolla alltid med din partner, den du ska ha sex med eller den som du av någon annan anledning pratat om det med vad den personen själv föredrar att använda för ord! Tvinga aldrig på någon ord den inte är bekväm med att använda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s