När och hur berättar en för ett ragg?

Om man är en transperson som inte har genomgått någon könskorrigerande operation men ändå passerar som det kön man identifierar sig som och är på väg att ragga upp någon(som då könar en rätt och alltså inte vet att man är trans), när och hur skulle man på ett smidigt sätt kunna förklara hur ens kropp ser ut och hur ens könsidentitet funkar? Går det ens att göra på ett smidigt sätt?

Hej

Det här är en svår fråga som många transpersoner brottas med hela livet. Jag önskar att jag hade ett rakt och absolut svar, men som så mycket annat handlar det om att känna efter vad som funkar bäst för en själv.

För det första, vad vill du med ragget? Är det nödvändigt att tala om? Vill du bara ha en flirt? Ett hångel? Vill du plocka med någon hem för ett ligg eller är det en relation du vill ha?

En del väljer att berätta så tidigt som möjligt. Om möjligt redan innan en börjar flirta. Är det på en fest är det kanske lätt att småprata lite först och få in det på ett avslappnat sätt i samtalet. Vill du ragga på någon du inte pratat med tidigare, till exempel på en klubb, kanske det går att berätta efter det första utbytet av raggfraser (eller blickar om det är på en klubb där det inte är kutym att prata).

Fördelen med att berätta tidigt är att ingen hinner fästa sig vid den andra, få några förhoppningar eller förutfattade meningar. Nackdelen är att en kanske går miste om den där trevliga flirten. Den kan också vara så att visa personer skulle backa om de fick veta det tidigt, men inte bry sig när de lärt känna personen.

Andra väljer att vänta så länge det bara går. Det är svårt att få in i ett samtal utan att det blir en stor grej och då är det kanske lättare att skjuta på det. Det kan också handla om att vänta och se om det blir något med flirten eller inte. Är den andre ens intresserad? Det kanske slutar vid ett hångel och då behöver hen aldrig veta. Ett steg i taget.

Fördelen med att vänta till det blir nödvändigt är att en först får möjligheten att kolla läget. Både om personen verkar vettig och inte kommer missbruka informationen på något sätt och dels om det blir något av flirten. Nackdelen är att det finns en risk att personen känner sig lurad.

Det finns de som väljer att aldrig ragga på någon som de inte känner innan eller som vet om deras könsidentitet eller bakgrund av andra anledningar. Det finns personer för vilka identiteten som trans är väldigt viktig och som inte skulle kunna tänka sig att prata med någon som inte vet om det. Andra kan känna att ingen som de inte har en nära relation med har med saken att göra.

Vad en inte ska göra är att låta bli att berätta om det kommer bli att uppenbart. Ska ni klä av er? Berätta först. Att låta någon upptäcka själv är både genant för denne och farlig för dig. Risken är väldigt stor att en känner sig förlöjligad, generad, bortgjord eller liknande och förutom att det är lite elakt så finns det personer som reagerar på de känslorna med ilska.

Men vad ska jag säga då? Ett sätt är att nämna det lite i förbigående. Smyg in det i samtalet. ”Eftersom jag var enda tjejen i klassen…”, ”När jag var hos andrologen…”, ”Det är så svårt att hitta kläder som…” Inte säga rakt ut att en är trans utan låta det bli underförstått i samtalet. Risken här är att personen en pratar med tror att hen hört fel eller inte förstår.

Ett annat sätt är att avbryta och säga det utan omskrivningar. ”Innan vi [hånglar/klär av oss/lär känna varandra/dansar/kramas/osv] vill jag bara tala om att…” Här finns det ingen risk för missförstånd, men risken är att det känns som ”En stor grej”. Fast det kanske är en stor grej.

Ibland kan det vara lättare att först berätta om sin könsidentitet och få det att leda in på könsorganen om det spelar roll. Med andra personer kan det vara lättare eller mer relevant att börja med könsorganen ”Du jag har en kuk”, för att sedan eventuellt ta upp könsidentiteten.

Oavsett om en väljer att berätta tidigt eller sent eller mitt emellan så är det ett par saker som är viktiga att tänka på. Det första är så klart hur bekväm du är med att den här personen vet. Tror du att hen kommer göra något idiotiskt? Då är det nog ingen du vill ragga på i alla fall. Det andra är: var inte ensam. Om något skulle gå fel, se till att du har backup. Var på en allmän plats där det finns andra människor som kan gripa in. Ha gärna en vän i närheten. Var i en så trygg miljö som möjligt.

Ska du ta med någon hem, gå någonstans ensam eller följa med någon du inte känner så bra så finns några generella säkerhetstips.
Se till att någon saknar dig. Tala om vart du tar vägen och när du räknar med att vara tillbaka.
Bestäm en tid då du ska höra av dig och säga att allt är lugnt.
Be någon ringa och kolla läget.
Skriv upp adress, telefonnummer, namn eller andra kontaktuppgifter du har på personen någonstans där det är lätt att hitta för andra.
Håll dig så mycket det går till allmänna platser eller där det finns folk som kan höra dig skrika på hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s