Cellprovtagning som transkille?

Hur funkar det med cellprover egentligen? Behöver jag göra det som transkille?

Hej

Gynekologisk cellprovtagning görs från livmodertappen och letar efter cellförändringar som kan vara början på livmoderhalscancer.

Så länge du har en livmoder behöver du alltså göra cellprovtagning. Risken att drabbas av livmoderhalscancer verkar vara lika hög för den som behandlas med testosteron som för den som inte gör det.

Cellprovtagning gör att det går att upptäcka cellförändringarna innan de leder till cancer. Det är därför väldigt viktigt att ta cellprover även om det kan kännas svårt med en gynekologisk undersökning.

Hör av dig i förväg till den som ska göra provtagningen och tala om att du är trans och ifall du tycker att det är obehagligt med undersökningen. Det kan därför vara bättre att boka en tid än att gå på drop in. Det kan ibland hjälpa att gå till en liten klinik, snarare än en stor, för att undvika stora väntrum med mycket folk och liknande.

Alla personer med ett kvinnligt personnummer över en viss ålder blir kallade till cellprovtagningen med några års mellanrum (det verkar variera något mellan länen). Personer med livmoder och manligt personnummer blir dock inte kallade, utan måste själva komma ihåg att gå på cellprovtagning med lagom intervaller. Rekommendationerna är var tredje år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s