Är det ok att bara attraheras av transpersoner?

Om en attraheras till transpersoner och inte cispersoner, kan det ses som en sexuell läggning? Finns det något ord för det? Kan folk bli arga och anklaga en för exotifiering?

Det skulle absolut kunna ses som en sexuell läggning att bara attraheras av transpersoner, men du har också rätt i att det skulle kunna vara problematiskt och ses som fetischering eller exotisering. Det beror lite på hur och varför en attraheras av just transpersoner. Vad jag vet så finns det ingen vedertagen term på svenska för det, men det är fritt fram att hitta sin egen.

Ifall det är problematiskt eller inte beror av flera olika faktorer och det kan behövas att en funderar lite kring det. Attraktion är ett ganska brett begrepp och det är också transpersoner. Vad exakt betyder det för dig att bli attraherad av transpersoner?

Om det är emotionell attraktion det handlar om och du själv är transperson så skulle det kunna vara så att du mår bra av att vara nära någon med liknande erfarenheter som du själv. Då är det antagligen egenskaper som du attraheras av snarare än just identiteten transperson. Det är absolut inget konstigt eller fel i det. Men det kan vara bra att tänka på att alla transpersoner har olika upplevelser av att vara trans och att det finns cispersoner som har liknande erfarenheter. Det kan också vara så att du som transperson tycker att det är lättare att vara öppen med andra transpersoner, att du är rädd för hur du ska bli bemött av cispersoner och att du har dåliga tidigare erfarenheter som gör att du undviker cispersoner. Inget av det är fel eller konstigt. Men kanske något att fundera över och jobba med.

Om du är cisperson och blir emotionellt attraherad av transpersoner, vad är det i så fall specifikt som du känner dig dragen till? Har du själv transerfarenheter? I så fall gäller samma som för transpersoner.

Är det könsöverskridande beteenden som du attraheras av? Är det androgyna egenskaper? Personer som bryter mot könsrollerna och/eller som har funderat mycket kring kön och genus? I så fall behöver du tänka på att transpersoner är en väldigt heterogen grupp och långt ifrån alla är androgyna eller känner sig könsöverskridande och det finns många som skulle ta illa upp över att blir inkluderade i den gruppen. I så fall kanske din romantiska/emotionella identitet snarare riktar sig mot just könsöverskridande eller androgynitet än till identiteten transpersoner. Du skulle i så fall kunna kalla dig androgynoromantisk/androgynoemotionell eller något liknande. Men att säga att det är transpersoner du attraheras av blir problematiskt.

Om det är sexuell attraktion så gäller lite samma sak. Du behöver fråga dig mer exakt vad det är som attraherar dig.

När det gäller sexuell och fysisk attraktion så är det viktigt att komma ihåg att det inte går att se på någon hur den identifierar sig. Det finns inget universellt ”transutseende” eller ”cisutseende”. Att tro det är väldigt cissexistiskt.

Precis som med emotionell attraktion så kanske det är just könsöverskridande eller androgyna attribut du attraheras av? I så fall kan du kalla dig androgynosexuell. Men det är som sagt bara en viss del av gruppen transpersoner som är androgyna eller uppvisar könsöverskridande eller könsneutrala uttryck. Var snäll och inkludera i så fall inte alla transpersoner i din benämning. Det finns också många cispersoner som är androgyna och/eller har könsöverskridande eller könsneutrala uttryck. Till exempel är det många icke-binära personer som är obekväma med att kalla sig transpersoner.

Om du attraheras av någon bara utifrån hur deras kroppar och könsorgan ser ut så är det också något du behöver funderar över. Ingen är endast sina kroppar och det är problematiskt att objektifiera någon oavsett hur den ser ut. Dessutom så gäller även här regeln att du inte kan se på någon hur den identifierar sig. Du kan inte se på någons kropp om den är trans eller cis, om den har transerfarenheter eller inte.

En del porr fetischerar och objektifierar kroppar som bryter mot samhällets normer om hur könade kroppar ska se ut. Det gör att vi kan bli nyfikna och känna oss attraherade av såna kroppar. Vad vi tänder på och blir kåta av styrs till viss del av samhället omkring oss, vad vi ser i media. Det är inget fel att bli kåt av ett speciellt utseende, men det kan vara bra att fundera över varför. Och det är aldrig okej att bedöma en person utifrån dess utseende.

Kom ihåg att trans är en identitet och identiteter är ingenting som ska påverka vår attraktion. Vad vi dras till är egenskaper, uttryck, beteenden osv. Om du känner att du bara attraheras av transpersoner så fundera på vad de personerna har haft gemensamt som du tyckte om. Skulle du välja bort någon med de egenskaperna bara för att det var en cisperson? I så fall är sannolikheten stor att du fetischerar och exotiserar transpersoner.

Hör gärna av dig igen om något var oklart och jag välkomnar alltid att folk hör av sig om jag skriver något som är problematiskt eller uteslutande, eller om det är något jag har glömt att ta upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s