Hur förhåller jag mig till transsexuella?

Som okunnig och oinsatt i vad det innebär att vara transsexuell märker jag att jag agerar och pratar annorlunda med transsexuella än icke transsexuella. Om en transsexuell är i stadie av pågående förändring kanske jag omedvetet eller medvetet undviker vissa samtalsämnen där kön spelar en roll. Barn, sex, sjukvård, jämlikhetsfrågor m.m som exempel. Hur skall jag tänka för att inte stöta mig eller såra personen i fråga? Självklart är det ju individuellt, men vilka är de vanligaste tabbarna?

Hej

Mitt förslag att är du förhåller dig till transsexuella och andra transpersoner på samma sätt som du förhåller dig till resten av mänskligheten.

Jag förstår att du menar väl, men det känns som att du grundar dina tankar i uppfattningen att transpersoner skiljer sig på något avgörande sätt från resten av befolkningen. Problemet är att transpersoner inte får sin könsidentitet respekterad och representerad. En del behöver vård och stöd, andra gör det inte. Lite som vem som helst.

För att svara på din sista fråga så tror jag att en av de vanligaste ”tabbarna” är att transpersoner integritet inte respekteras. Folk tenderar att ställa frågor som inte skulle vara ok att ställa till någon annan. Gör inte det. Googla istället. Det är inte ok att fråga om en persons medicinska status, intima detaljer om könsorganens utseende eller liknande. Det är inte ok att ifrågasätta personens identitet eller upplevelse. Det är inte ok att förvänta sig att personen du pratar med utbildar eller upplyser dig och inte heller att hen är en representant för alla transpersoner. Det tror jag är de vanligaste missarna som görs.

Det handlar om respekt och hänsyn. Svårare är det inte. Dra inte transfobiska skämt. Rättköna. Använd rätt namn. De saker du räknar upp, barn, sex, sjukvård och jämlikhetsfrågor känns som att intresset för frågorna borde variera lika mycket inom gruppen transpersoner som utanför den. Så länge det inte går in på personliga frågor eller ifrågasättande av individens eller gruppens rättigheter och behov så ser jag inte att det skulle vara ett problem.

Lyssna på dem du prata med. Var lyhörd. Det gäller vare sig om personen är cis eller trans. Verkar hen obekväm med samtalsämnet? Prata om något annat. Ber någon dig att byta ämne? Gör det. Säger någon att det du nyss sade var problematiskt, kränkande, diskriminerande? Lyssna, be om ursäkt och byt samtalsämne.

Om personen är någon du känner eller någon som du pratar med ofta? Fråga om det finns samtalsämnen hen är obekäm med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s