Mammografi och andra hälsokontroller?

Kanske dum fråga men hur gör transpersoner med hälsokontroller t.ex. mammografi och cellprover? Det måste ju variera efter operationer och hormonbehandlingar, men har vården koll på detta eller måste transpersoner själva veta vilka kontroller de ska gå på?

Hej

Inte alls en dum fråga! Snarare en väldigt viktig och relevant fråga.
Det är väldigt viktigt att alla, även transpersoner, gör regelbundna hälsokontroller.

Generellt gäller att de kroppsdelar du har behöver kollas upp, oavsett din könsidentitet eller var du är i en transition.

Alltså, när det gäller mammografi så behöver alla som har fettvävnad och bröstkörtlar regelbundet kontrollera för förändringar. Personer som har gjort en könsbekräftande mastektomi har generellt fått i alla fall delar av sina bröstkörtlar borttagna. Det kan dock finnas rester kvar, och risken för bröstcancer är inte helt borta även om sannolikheten är kraftigt reducerad. Det är också bra att komma ihåg att även personer med små bröstkörtlar och lite fettvävnad, det som brukar kallas för en manlig bröstkorg, också kan få bröstcancer, även om risken är liten. Därför är det bra att lära känna sin bröstkorg och vara uppmärksam på förändringar, särskilt om de är irriterande eller ömma.

Det samma gäller för cellprovtagning på livmodertappen och undersökning av prostata. Så länge det finns en sådan i kroppen så behöver den kollas. Det finns teorier om att risken för livmoderhalscancer ökar vid behandling av testosteron, men det verkar inte finnas någon forskning som stödjer det.

Allmänna gynekologiska och urologiska undersökningar bör också göras ibland, och även testning för sexuellt överförbara infektioner.

Det är viktigt att ta hand om den kroppen en har, oavsett den känns rätt eller inte.

När det gäller de automatiska påminnelserna från landstinget om till exempel cellprovtagning så går de på personnummer. Det betyder att personer som har bytt juridiskt kön, men har kvar kroppsdelar som behöver undersökas, själva behöver hålla ordning på när det är dags för en undersökning. Generellt är det alltså upp till individen själv att hålla koll på vilka undersökningar som behöver göras, även om de ibland kan bli påminda av läkare relaterade till transitionen.

Alla de här undersökningar kan självklart vara väldigt jobbiga och påfrestande för transpersoner och personer med transerfarenhet. De kan trigga dysfori och det finns en stor risk för felkönande och ett väldigt könat språk. Mitt tips är att leta upp mottagningar som är hbt-certifierade eller som rekommenderas av andra transpersoner. Hör av dig i förväg och tala om att du är transperson, vad du tycker är jobbigt och med vilka pronomen och ord du vill bli bemött och få information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s