Ja, Nej, Kanske

I alla former av relationer är kommunikation en av de viktigaste sakerna för att alla ska må bra och trivas med varandra.

Ibland kan det dock vara svårt att prata om intima eller känslomässiga ämnen. Det kan vara svårt att ta upp det och börja prata eller det kan vara svårt att formulera sina tankar och känslor.

Ett hjälpmedel är då att göra listor för att kommunicera sina behov, önskemål och begränsningar. En välanvänd modell är Ja, Nej, Kanske. Vad som är smidigt med den är att det går att använda färdiga listor eller att ha flera parter fylla i samma lista och se var det matchar. Vid varje aktivitet på listan skriver en Ja – för ja, det här vill jag prova/måste jag få/vill jag göra/behöver jag; Nej – för det här vill jag inte/absolut inte/nja inte så sugen på; och Kanske – för mja det är inte viktigt/jag kan tänka mig/om det är viktigt för dig/jag är nyfiken/jag är osäker. Det är också smidigt om det finns ett utrymme för kommentarer, särskilt för de som har svårt att prata om vad de tycker om.

Det är väldigt bra att gå igenom listan med sin/sina partner och tala om vad en menar, kolla om det går att kompromissa, brodera ut, spinna vidare, lyssna och förklara. Var matchar ni och var matchar ni inte? Vad går att lösa och hur ska ni lösa det? Listan är inte ett färdigt svar, utan en början. Det kan också vara bra att förnya listan med tiden, saker kan ändras.

Om ni är fler än två partners så rekommenderar jag i alla fall att ni gör en lista för varje individuell relation. Om ni är tre personer som alla har relationer med varandra gör ni alltså minst tre listor. En för relationen A+B en för relationen B+C och en för relationen C+A. Det kan se olika ut mellan olika personer, även om alla tycker om varandra!

Som ni kanske märkt av mina ordlistor så är jag själv väldigt förtjust i just listor och jag har tagit fram några stycken Ja, Nej, Kanske-listor till er som är sugna. Jag kommer fylla på med fler med tiden.

Listorna är skrivna i generella termer, jag har valt uttrycket ”med en partner” i påståendena. Men går lätt att göra dem mer personliga  genom att byta ut ”partner” mot ”dig” eller ”er” eller modifiera på andra sätt. Språket kan också vara ett som inte känns bekvämt för dig. Jag har använt orden kuk och fitta, men inte definierat vad jag menar med orden. Ändra gärna så att språket passar dig. Listorna är också ganska långa, det går att välja de bitar som känns aktuella. En del påståenden är ganska specifika och andra kanske inte är specifika nog. Jag har tagit det allra mesta från olika Ja, Nej, Kanske-listor jag har hittat ute på internet, så jag tänker inte ta åt mig någon copyright eller någon mer ära än att jag faktiskt har suttit och skrivit ihop dem. Tala gärna om för mig vad ni tycker och om det är något jag har missat. (och ja, om jag orkar ska jag göra en snyggare layout)

Först ut är en lista för fysiska – sensuella och sexuella – aktiviteter. Hur vill du bli berörd och var? Vill du ha sex och i så fall på vilka sätt? Vill du ha sex på några icke-fysiska sätt? Var finns dina gränser när det gäller din och andras kroppar? Hur känner du när det kommer till sensuella och sexuella relationer? Vilka risker vill du ta och vilka säkerhetsåtgärder vill du använda?

Nästa lista är ett tillägg för de som tycker om, eller är sugna på att prova, BDSM.  Den används bäst tillsammans med delar av listan på sensuella och sexuella aktiviteter. Kanske framförallt de första delarna som handlar om kroppsgränser. Vid BDSM är kommunikation i förväg extra viktigt då det är lättare att skada varandra och den ena partnern ibland är fastbunden och inte kan ta sig loss själv och/eller är förhindrad att prata under tiden. Det är också viktigt att komma ihåg att BDSM kan utövas helt utan eller tillsammans med sexuella inslag.

  • JaNejKanske bdsmtillägg (lista med kommentarsfält. Både ”aktiva” och passiva”/ ”top” och ”bottom”/ ”dom” och ”sub” aktiviteter)

  • JaNejKanske bdsmtillägg delad (lista med två svarskolumner, en för ”aktiv/”top”/”dom” och en för ”passiv”/”bottom”/”sub”)

Här kommer nu en lista som kanske egentligen borde ha legat först. Den är helt fristående och har vissa delar som också finns med i listan med Sensuella och sexuella aktiviteter. Den kanske kan kännas stel och konstig för många, men tänk efter så blir den vettig. Byt gärna ut ”en partner” till ”dig” eller namnet på en person. Kan gärna användas som inspiration. Använd bara de delar som berör dig och/eller dina nuvarande relationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s