Terapi mot bröstdysfori?

Hej! Jag undrar om du vet ifall är vanligt att man blir av med dåliga kroppskänslor utan att förändra kroppen, till exempel genom att gå i terapi så att man typ vänjer sig vid sin egen kropp. Jag har haft mycket dåliga känslor med min bröstkorg sen lång tid tillbaka och pga det bundit mina bröst, och jag tror inte att min kropp klarar av det så mycket längre. Jag är trött i ryggen, jag får ont i nacken och huvudet, och får ångestkänslor av trycket över bröstet. Om jag inte binder blir jag i stället socialt skygg, och kan inte koncentrera mig på det jag gör. Jag är trött på att känna så här, men jag vill inte operera mig.

Hej

Det här är inte riktigt mitt område, men jag ska svara så gott jag kan. Jag har tagit hjälp av Suzann Larsdotter som är socionom och legitimerad sexolog.

Det är bra att du lyssnar på din kropp om den säger åt dig att inte binda brösten mer. Som du skriver kan ryggen ta skada och det kan bli svårt att andras. Det är viktigt att känna efter vad som fungerar och inte. Det spelar också väldigt stor roll vad du binder med. Det är dåligt för kroppen och kan rent av vara farligt att binda med till exempel elastisk binda avsedd för stukningar och liknande. Jag har hört om folk som använder silvertejp och det är ett absolut nono. Skitfarligt eftersom det inte är elastiskt alls. Det kan ge permanenta skador och ha väldigt negativa effekter på hälsan. Vanligast och bäst är att använda en så kallad binder. Ett plagg avsett för att just dölja, platta till och hålla brösten på plats. Se till att inte ha en för liten storlek. Om det också är för tight för din kropp går det bra för en del att använda en välgjort sport-bh och eventuellt flera lager löst sittande kläder för att dölja brösten.

Det kan finnas många olika skäl till att inte vilja operera sig och alla är fullt legitima, vare sig de är medicinska eller inte. Du har säkert redan funderat över det en hel del, men för eventuella läsare så tar jag upp det nu ändå. Det kan vara bra att göra plus- och minuslistor över de olika alternativen. Fundera över vad som väger tyngst just för dig. En del konsekvenser kan kännas för stora från början, men minska med tiden när en har funderat lite på det. Det kan förstås också vara tvärt om.

Men nu till svaret på din fråga.
Det går absolut att gå till en terapeut för att få hjälp med negativa känslor om sin kropp. Kognitionsterapeuter jobbar med att just förändra tankemönster och psykodynamiska terapeuter kan hjälpa dig att förstå varför du känner som du gör inför dina bröst och hitta sätt att hantera det.

Även sjukgymnastik och andra kroppsbehandlingar kan hjälpa.

Jag tror att det kan vara bra att hitta någon samtalspartner, gärna en terapeut eller kurator av något slag, som kan hjälpa dig med att reda ut dina tankar och känslor och vara ett stöd i att ta fram en plan på hur du ska gå vidare.

När någonting känns som jobbigt som det här verkar vara för dig så ska en inte vara rädd för att söka hjälp av professionella. Hoppas att du hittar något som passar dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s