Oro för graviditet + säkrare sex-tips

Hej! Jag har en kropp som kan bli gravid och personen jag har sex har en kropp som kan göra folk gravida. I helgen så var han över hos mig och vi hade sex på lite olika vis. Jag har funderat ett tag på att testa att ha vaginalt omslutande sex (och han skulle vilja ha det) men varit lite rädd, bland annat att det ska vara obekvmät, fastna och så, han har rätt stor kuk nämligen. Nu så hade vi inte vaginalt omslutande utan han bara nuddade min fitta  lite lätt med sin kuk. Vi hade tyvärr inga kondomer tillhands. Jag blir nu dock rädd för risken för graviditet – finns det en risk även fast han inte tog sig in? Det är så att vi brukar duscha i badkar nakna ihop också och där runkade jag av honom, och sen sköljde vi av hans könsorgan, sen tänkte jag inte så mycket på det men vattnet hade börjat fyllas på där jag satt, finns det risk att sperma skulle kunna spridas via vatten och orsaka graviditet? om jag ligger under honom och runkar av  runkar av honom och sperma kommer på min mage/bröstkorg, finns det risk då att det tar sig ner till det farliga området? vi brukar sova ihop nakna är det farligt?  borde jag kolla upp detta, isåfall var och var kan jag göra det hos nån med transkompetens?   Sen några frågor om säkrare sex –  omslutande analt sex behöver en kondom då om personen bara haft sex med 2 personer tidigare (och jag med ingen)? om man använder mun och tunga runt en spermakuk, kan det överföras könsskukdomar då? finns det några bra packers eller konstgjorda kukar eller så en kan använda för sex eller vardag som går att hitta i sverige och hur gör en för att veta vad en vill ha? tack på förhand, han som var för kåt i helgen för att tänka klart.

Hej

Jag är ledsen att jag har dröjt med att svara och jag hoppas att du har kunnat fråga någon annan också och inte behövt gå och vara orolig.

Vad roligt att få så många bra och viktiga frågor på en gång!

När det kommer till risken/chansen att bli gravid så gäller att varje gång spermier kommer i kontakt med slidan så finns en risk för graviditet (förutsatt att båda parter är fertila).

Spermier kan finnas i det som kallas försatsen, den lubrikation som sker av av urinröret för att ”smörja” vägen för sperman och som ibland kan synas eller droppa från urinrörsmynningen på dem som har kuk och testiklar. Den kan ta med sig spermier som ibland finns kvar i urinröret efter en utlösning. Sannolikheten är liten, men risken finns.

Om utlösning kommer på eller vid slidmynningen kan potentiellt spermier ta sig upp i slidan via fittbärarens lubrikation. Även här är risken ganska liten, men inte obefintlig. För den som vill bli gravid är det säkrats att se till att sperman kommer in ordentligt i slidan.

Spermier överlever inte särskilt länge utanför kroppen, så utlösning som kommer på de yttre delarna av fittan eller på andra delar av kroppen kommer inte innebära någon graviditetsrisk. De kan heller inte simma genom vatten, utan behöver miljön i slidan för att kunna ta sig fram. Torkad sperma innehåller heller inga levande spermier, så det är relativt ofarligt att stoppa in fingrar eller leksaker som fått sperma på sig i slidan, bara det har gått tillräckligt lång tid. Bäst är förstås att tvätta av dem först.

Om du ändå är orolig för graviditet kan du vänta i minst två veckor och sedan göra ett graviditetstest hemma. De finns att köpa receptfritt på apoteket. Det står på förpackningen hur långt efter tillfället du kan testa. Det beror lite på hur känsliga testen är.

Vaginalt omslutande sex ska du förstås bara testa om det känns bra. För många killar och ickebinär kan det vara psykiskt jobbigt eller kännas fel. För andra är det bara skönt och en del kan bara få orgasm om till exempel kuken och slidan stimuleras samtidigt. Ingenting är mer rätt än det andra.

Om du bestämmer dig för att testa så var gärna ordentligt kåt innan eftersom det vidgar slidan och se till att det finns tillräckligt med lubrikation. Använd gärna extra glidmedel. Ta det lugnt och börja med ett finger eller två. Tänj och lägg till lite i taget och se till att det hela tiden känns skönt. Om det gör ont, sluta, eller gå ner i storlek. Fortsätt stimulera andra delar av kroppen som du tycker är skönt. För en del så fungerar inte viss ställningar för att omsluta en större kuk. Bakifrån gör att det går att komma längre in, vilket upplevs som obehagligt för en del. Missionären är faktiskt en av de bättre positionerna att börja i, det går lättare att se att den andra har det skönt och vinkeln är ”snällare” för många.

Säkrare sex:
Könssjukdomar, eller sexuellt överförbara infektioner, kan överföras varje gång slemhinna möter slemhinna, när blod eller öppna sår kommer i kontakt med en slemhinna eller när blod, slidsekret eller sperma kommer i kontakt med ett öppet sår eller en slemhinna.

Sexuellt överförbara infektioner behöver inte ge några symptom och det går därför inte att veta om någon bär på en utom genom medicinska tester.

Vissa infektioner, som till exempel HIV och herpes kan överföras vid födseln och det går därför att bära på en infektion utan att ha haft sexuellt umgänge.

Det här innebär att ja, för att ha säkrare sex och minska risken för infektioner, bör en använda kondom vid omslutande analsex. Slemhinnan i analen är dessutom tunn och går lätt sönder, vilket gör det till den mest ”mottaglig” slemhinnan för infektioner. Kondom hindrar också att bakterier från analen kommer i kontakt med kukbärarens urinrör, vilket annars kan orsaka till exempel urinvägsinfektion. Att använda handskar när fingrar omsluts av analen är också en bra idé. Händerna kan lätt ha små sår som inte upptäcks och naglar kan rispa analens slemhinna.

Vid analsex är det också viktigt att tänka på att tillföra lubrikation av något slag. Väldigt lite kroppsegen lubrikation producerar i analen och vid hög friktion (alltså lite lubrikation) ökar risken för sår och sprickor. Tänk på att inte använda oljebaserat glidmedel tillsammans med latexkondomer eller silikonbaserat glidmedel på kondomer eller leksaker av silikon. En annan regel är att ta det långsamt och låta musklerna i analen vänja sig i sin egen takt. Pressa inte in något om det tar emot. Runt 10 sekunders beröring eller lätt tryck mot ringmuskeln i analöppningen gör att den slappnar av och ”öppnar” sig själv.

I munnen finns halvslemhinnor, som mitt emellan hud och slemhinna. De är mindre mottagliga för infektioner än vad helslemhinnor är, men det finns en liten risk. Dessutom finns det slemhinnor i halsen. På en kuk finns det slemhinna i urinrörsmynningen och halvslemhinna på ollonet och insidan av förhuden. På omskurna kukar har halvslemhinnan ofta ombildats till med tålig hud. Vid oralsex på en kuk finns det alltså en risk för överföring av sexuellt överförbara infektioner. Även försats och sperma kan som sagt överföra infektioner och dessa har också lättare att nå ner i halsen. Den största risken är alltså vid utlösning.

Packers:
Det finns packers som går att både använda till vardags i kalsongerna och att penetrera med. De brukar kallas ”pack and play” och går att beställa från internet. Vad en vill ha går kanske inte alltid att veta i förväg. Det är olika för alla. ”Pack and play” är ofta större och hårdare än andra packers, vilket gör att en del tycker att de är obekväma att ha till vardags. För andra är det ett jättebra alternativ. Olika material känns olika att ta i, vilket kan spela in för en del. Det kan också vara skillnad om en vill använda kuken för att penetrera eller runka med. Vid anal omslutning behövs ofta en stadigare och stabilare kuk än vid vaginal omslutning.

Det andra alternativet är förstås att ha en packer och en dildo eller strap-on. Fördelen är att det finns mer att välja på då, men å andra sidan upplever en del att spontaniteten kan försvinna och att det är bökigt att ”byta”.

finns det några bra packers eller konstgjorda kukar eller så en kan använda för sex eller vardag som går att hitta i sverige och hur gör en för att veta vad en vill ha? tack på förhand, han som var för kåt i helgen för att tänka klart.

Var du kan gå som har transkompetens beror mycket på var du bor. I vissa städer finns det bra ungdomsmottagningar eller barnmorskemottagningar som har transkompetens. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns fler olika ställen som finns listade på RFSLs hemsida.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor och tveka inte att höra av dig igen. Jag ska försöka att svara snabbare i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s