Besvär av binders

Hej!
Jag tror det kan vara så att min bröstkorg börjar protestera mot att jag använder binders relativt ofta och mycket. (Ibland känner jag smärtor i bröstkorgen och för några dagar sen var det som om jag konstant hade en sur uppstötning i halsen.) Jag sover aldrig med binder och har nu i mellandagarna använt det rätt lite. Är dom här problemen en vanlig följd av att använda binders? Vad kan jag göra åt det? Finns det något jag kan göra åt det när att sluta använda binders inte riktigt känns som ett alternativ?
Jag har nyligen påbörjat min transutredning.

Hej

Det är jätteviktigt att lyssna på kroppen när det kommer till binders. Det är inte alls särskilt ovanligt att det kan ge kompllikationer som de du tar upp. Ryggsmärtor är en annan vanlig komplikation. Ofta handlar det om att bindern sitter för hårt/är för liten.

Det första du ska göra är att ta av bindern så snart problemen börjar uppstå och var utan i några dagar så att kroppen får återhämta sig. Det är jätteviktigt, annars kan problemen bli värre och i längden kroniska. Jag förstår att det kan vara väldigt svårt och kanske inte ett alternativ att vara utan binder. Du måste själv väga in vilka delar av din hälsa som känns viktigast. Prova att använda en sportbh och löst sittande kläder.

Mer långsiktiga lösningar är att skaffa en annan binder. Prova en annan modell och en storlek större. Det är viktigt att bindern inte hindrar din andning eller trycker åt på ett obehagligt sätt. Det är förstås en fråga om pengar också, men om du har möjlghet så kan du prova runt till du hittar en som passar. Olika modeller är anpassade till olika former av kroppar.

Sportbh är också en lösning om det känns som ett alternativ. En del kan tycka att de ”lyfter” för mycket, stället för att hålla nere, men för andra fungerar de bra. Kanske går det att ha som ett ombtyte till binder och variera. Fördelen är att de inte sitter lika hårt och inte trycker mot bröstkorgen på samma sätt.

Gå utan binder så mycket du kan. För en del fungerar lösa kläder i många lager för att dölja formen på bröstkorgen. Ta av den när du är hemma om du kan.

Om problemen kvarstår eller blir värre så måste du söka läkarhjälp! Vänd dig till transteamet om det känns bra eller gå till din husläkare.

Ta hand om dig!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s