Könsroller och könsidentitet

Hej!
Har funderat på det här med könsroller och vad de har för roll för könsidentiteten. Som vårat binära samhälle ser ut idag finns det ju ett stort behov av andra könsidentiteter än bara man och kvinna – speciellt, tänker jag, eftersom dessa inte bara beskriver det biologiska könet utan också helt hur en ska vara som person. Är detta ett felaktigt tankemönster? Jag undrar att om könsrollerna inte kommit på köpet med ett biologiskt kön, hade det då funnits alls samma behov som det finns idag av att avvika från dem och vara t.ex. ickebinär elr genderfluid? Om orden ‘man’ och ‘kvinna’ bara betytt samma sak som ‘manskodad kropp’ alt. ‘kvinnokodad kropp’, om varje individ var helt och hållet fri att vara helt den egna personen utan att behöva förhålla sig till hur en kvinnligt/manligt kodad person bör vara, hade då folk behövt sätta ord på annorlunda könsidentiteter? Hur mkt spelar normer och det sociala könet in på könsidentiteten?
Ja, rörig och osammanhängande fråga men jag är under en process of learning och jag undrar helt enkelt om det här tankesättet är felaktigt?

Hej

Det är verkligen intressant att fundera kring hur könsroller och könsidentitet hänger ihop.

Min tanke är att alla våra identiteter skapas i en social process, där vi kontinuerligt förhåller oss till personerna i vår omgivning. Vilka är jag lik, vilka är jag olik? Hur är jag lik dem, hur är jag olik dem? Vilka egenskaper delar jag med vilka? På så sätt spelar ju könsrollerna roll för könsidentiteten. Det är något vi måste förhålla oss till när vi skapar/upptäcker våra könsidentiteter.

Men mitt sätt att tänka kring identiteter är bara ett av många.
Mitt tips är att du tittar runt lite vad olika genusvetare och queerteoretiker har sagt om könsidentitet och könsroller och se om du hittar något som känns vettigt.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s